Се одржа второто издание на „Трчај бе“

Во услови на светска пандемија, со ограничен број на натпреварувачи и со специфични мерки и протоколи се одржа второто издание на „Трчај бе“. Сепак, тоа не влијаеше врз атмосферата и Битола повторно се покажа како одличен домаќин. Дарио Ивановски славеше на 10км во машка категорија, поставувајќи нов рекорд на патеката, а Адријана Поп Арсова беше најбрза кај дамите.

 

Победниците на Трчај Бе 2019 на 10км (М)

Ги имаме победниците на првото издание на „Трчај Бе“

Точно 770 пријавени натпреварувачи на првото издание на „Трчај Бе“ во Битола. Трката помина во одлична атмосфера а во историјата на „Трчај Бе“ и Битола запаметени ќе останат првите победници.

“Трчај бе”- за идејата, тимот и целта на првата градска трка во Битола

 

Битола на 15 септември 2019 година ќе ја добие првата градска трка на 5 и 10 км, како и многу светски градови. Зад идејата стои тим на градски ентузијасти вљубеници во трчањето кои под името Трчај бе преку социјалните мрежи ја започнаа својата кампања.

Прочитај повеќе

Што се случува со телото кога трчате 30 минути?

Постојат научни докази кои потврдуваат дека трчањето го намалува нивото на лошиот холестерол во крвта, ги намалува триглицеридите, го нормализира шеќерот во крвта, но исто така го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести.